Caria dentară este cea mai răspândită boală cronică netransmisibilă din Statele Unite și din întreaga lume și afectează toate grupele de vârstă, de la copii la adulți în vârstă. Cariile dentare cauzează durere și anxietate, pe lângă faptul că provoacă timp pierdut de la muncă și școală, iar la copiii mici, necomplianți, cariea netratată este o cauză frecventă de spitalizare. Caria dentară are mai multe cauze, dar una din cele mai frecvente cauze o reprezintă alimentația bogată în zaharuri.
Zaharurile se referă la o întreagă clasă de carbohidrați simpli și unii compuși, care se regăsesc în mod natural in alimente (fructe, legume, brânzeturi), alături și de alți macronutrienți (proteine, grasimi), vitamine, minerale si fibre.
Zaharurile au roluri importante în organism, asigurându-ne sursa de carbohidrați și necesarul energetic pentru o funcționare optimă a acestuia.
Printre cele mai comune zaharuri precizăm:
- monozaharidele – glucoza sau dextroza (în miere), fructoza (în fructe), galactoza (în brânzeturi), sorbitol, manitol, manoza (fructe, legume, alge),
- unele dizaharide – zaharoza sau sucroza (fructoză+glucoză) – în zahărul alimentar, siropul de arțar, melasă, lactoza (glucoză+galactoză) în lapte, maltoza (glucoză+glucoză) – în porumb, bere, trehaloza – în ciuperci.
Zahărul alimentar (sucroza) – este într-adevăr și el un zaharid, dar este o substanță pură, un produs rafinat, obținut prin prelucrare chimică, cu un impact semnificativ asupra valorii glicemiei, cu repercusiuni grave asupra sănătății și greutății corporale atunci când este ingerat în cantități mari.
Dulciurile conțin mult zahăr rafinat. Zahărul din dulciuri este dăunător atât pentru sănătatea generală a organismului, dar este și foarte dăunător pentru dinți. Acest lucru se datorează faptului că provoacă demineralizarea smalțului care apoi duce la apariția cariilor.
În martie 2015, OMS a publicat un nou ghid pentru aportul de zaharuri la adulți și copii și a făcut o recomandare fermă ca aportul de zaharuri rafinate să fie redus la ≤10% din aportul total de energie.
Toată lumea are bacterii care trăiesc în mediul cavității orale. Există două tipuri de bacterii găsite în cavitatea orală: Streptococcus mutans și Streptococcus sobrinus. Aceste bacterii sunt prezente în cavitatea orală și pot forma, în lipsa unei igiene dentare corespunzătoare, placa dentară. Consumând alimente care conțin zahăr, bacteriile din placa dentară se vor alimenta cu acest zahăr și îl vor transforma în acid. Acidul produs este suficient de puternic pentru a dizolva stratul dur de smalț, ceea ce vă provoacă, în timp, apariția cariilor.
Ce poți face pentru a evita efectele nocive ale zahărului asupra dinților tăi?
- Încercați să evitați să mâncați dulciuri sau să vă limitați la o zi pe săptămână. Un factor foarte important în apariția cariilor este frecvența. Cu cât mancați mai des dulciuri cu atât riscul apariției cariilor este mai mare. Dacă luam pauze mai lungi între mese, PH-ul salivar va avea timp să se neutralizeze, astfel va scadea aciditatea și riscul apariției cariilor.
- De asemenea, încercați să evitați să mâncați dulciuri pe care trebuie să le țineți în cavitatea orală pentru o perioadă lungă de timp sau dulciuri care se lipesc de dinți, cum ar fi caramelele. Acest lucru se datorează faptului că acest conținut de zahăr se acumulează și hrănește bacteriile din cavitatea orală, transformându-l în placă dentară.
- Asigurați-vă că vă periați și folosiți ata dentară pe dinți de două ori pe zi și folosiți o apă de gură care nu conține alcool. O igiena orală bună va preveni apariția cariilor prin îndepărtarea plăcii înainte ca aceasta să demineralizeze smalțul și să provoace carii dentare.
- Vizitați-vă regulat medicul dentist la fiecare 6 luni pentru a realiza o igienizare profesională adecvată și să verificați dacă vă curățați corect dinții.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4717883/