Măselele de minte nu ne fac mai deștepți, se numesc așa deoarece erup în general la o vârstă mai înaintată, totuși ele ne pot crea probleme în timpul erupției sau chiar după erupția lor. A 3-a măsea, cunoscută și sub numele de măseaua de minte este una din cele 3 măsele per cadran pe care le au oamenii și este localizată cel mai in spate (posterior). Vârsta la care erup măselele de minte este variabilă dar în general vor erupe între 18 și 24 de ani. Majoritatea oamenilor au 4 măsele de minte, câte una în fiecare cadran, dar este posibil ca unii pacienți să nu aibă deloc masele de minte, sau să aibă doar 1, 2, 3 sau mai multe, în acest ultim caz dinții se numesc dinți supranumerari. Maselele de minte pot să creeze probleme dacă nu există spațiu suficient pentru a erupe sau dacă erup în poziții greșite.
În timpul erupției molarilor de minte medicul dentist ar trebui să monitorizeze dacă pacientul prezintă următoarele semne:
- Dacă maselele de minte nu se află în poziția corectă aceștia vor reține alimente, lucru care va favoriza apariția cariilor
- Dacă molarii de minte nu au erupt corect va fi mult mai dificil să folosim ața dentară pentru a igienizare corect maseaua de minte și dintele vecin lui.
- Dacă molarii de minte nu au erupt suficient vor favoriza pătrunderea bacteriilor sub gingie și se va crea un spatiu propice infectiilor, lucru care va duce la durere la nivelul maselei, inflamație sau chiar dureri articulare
- Dacă maselele de minte nu au spatiu suficient să erupta vor duce la inghesuirea altor dinti
- Dacă molarii de minte sunt impactați adică au erupt spre dintele vecin, pot forma un chist langă dintele vecin, lucru care va afecta rădăcinile dintelui vecin sau poate distruge osul care sustine dintele.
Se recomandă extractia maselelor de minte în următoarele situații:
- În scop preventiv, în cazul în care se observă clinic și radiologic că maseaua de minte se încadrează în una din situațiile enumerate mai sus medicul poate recomanda extracția molarului de minte înainte să apară unele complicații
- Dacă pacientul prezintă durere
- În cazul aparitiei infectiei la nivelul maselei de minte (pericoronarita) este una din cauzele principale pentru care se recomandă extractia maselei de minte,
- Daca sunt prezente chisturi, acest lucru se întâmplă destul de rar dacă molarul nu a strapuns gingia pentru a erupe
- Dacă este afectat dintele vecin din cauza maselei de minte
- În cazul inflamației gingivale cauzate de maseaua de minte (gingivită)
- În cazul în care maseaua de minte prezintă carii, deoarece are o poziție atât de posterioară este foarte greu să tratăm cariile maselelor de minte corect izolarea fiind aproape imposibilă în multe cazuri
- Se mai poate recomanda extracția maselelor de minte în scop ortodontic
Înaintea oricărei decizii medicul dentist va recomanda un control de specialitate și realizarea unor radiografii, pentru a stabili cel mai bun plan de tratamment.
Ce presupune extracția maselelor de minte?
În primul rând extracția maselelor de minte este recomandat să se realizeze de către un medic chirurg.
- Anestezia: înainte de a începe extracția maselei de minte se va realiza o anestezie locală pentru a se amorți dintele și zona din jurul lui.
- Extracția propriu-zisă:
- Dacă dintele nu a erupt încă pe arcadă se va realiza o mică incizie la nivelul gingiei pentru a crea o cale de acces spre dinte sau spre os, în unele cazuri mai rare este necesară și taierea molarului în bucăți mai mici pentru a usura procedura de extracție, dacă dintele a reușit să erupă nu va mai fi nevoie de incizie.
- Se va simți o ușoară presiune în timpul extracției, deoarece medicul va mișca dintele în mai multe direcții pentru a lărgi spațiul din jurul dintelui. Nu ar trebui să simți durere în timpul acestei proceduri pentru că dintele și țesuturile din jur vor fi anesteziate.
- Se va curăța locul extracției de orice rest de dinte sau os
- Durata procedurii variază, procedurile simple pot să dureze câteva minute, dar în unele cazuri mai complicate poate să dureze mai mult de 20 de minute
Recuperarea după extractia maselelor de minte:
- Dacă a fost realizată o incizie, se vor folosi fire rezorbabile pentru a realiza sutura, iar dentistul va face o programare pentru a scoate firele (în general după 7-10 zile)
- Se va aplica o compresă sterilă după extracție pe care trebuie să muști aproximativ o oră după extractie, acest lucru va ajuta la formarea cheagului de sânge, formarea cheagului de sânge este parte din procesul de vindecare și este foarte importantă formarea lui.
- În unele cazuri dacă extracția a fost mai complicată se poate recomanda antibiotic 5-7 zile
- În următoarele 24 de ore de la extracția molarului de minte ar trebui eviți:
- Clătirea apei cu lichide
- Consumul de alcool sau fumatul
- Băuturi fierbinți cum ar fi supa sau ceaiurile sau alimente picante, ele pot irita locul extracției, se pot consuma alimente moi cum ar fi iaurt, sucuri naturale care nu implică o masticație intensă
- Activitățile fizice intense: după extracția maselei de minte este recomandată odihna 24 de ore, evitarea activitatilor intense care ar putea interveni negativ la formarea cheagului.
Dupa extractia maselei de minte este recomandat să ai o igienă dentară foarte bună, dar în primele 12-24 de ore este recomandat să renunți la periaj mai ales periaj intens, să eviți să clătești sau să scuipi.
Așadar, maselele de minte sunt diferite de ceilalti dinti, necesită tratament special și o atenție sporită datorită complicațiilor care pot să apară. Se recomandă controlul de rutină pentru ca medicul să îți dea sfaturi în legătură cu tratamentul de care ai nevoie și cu grija pe care trebuie să o acorzi acestor dinți, în felul acesta vei evita să apară complicații neprevăzute și tratamentul va fi mult mai ușor.